Veel soorten reuma

Reuma is een verzamelnaam voor veel verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, banden en pezen). Reuma kan bij elke leeftijd optreden. Ook kinderen kunnen een vorm van reuma krijgen. Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van  zijn regulier wel te behandelen maar niet te genezen. We kennen o.a.

  • Fibromyalgie (weke-delen reuma).
  • Artrose
  • Reumatoïde artritis (RA)
  • Jicht
  • Ziekte van Bechterew
  • Osteoporose

Fibromyalgie wordt ook tot de reumatische aandoeningen gerekend. Niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel zijn aangedaan. Daarom wordt Fibromyalgie ook wel weke-delen reuma of spierreuma genoemd. Er is geen sprake van ontsteking. De patiënt ervaart pijn, krachtverlies, stijfheid, vermoeidheid en slaapproblemen. Er bestaan geen reguliere medicijnen die deze aandoening kunnen genezen.

Kraakbeen beschermt onze botuiteinden en zorgt ervoor dat die botuiteinden goed over elkaar kunnen bewegen. Bij Artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten (langzaam) achteruit. Het kraakbeen kan zelfs helemaal verdwijnen en het onderliggende bot kan ook beschadigd raken. De aandoening komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Bij artrose zien we vooral pijn en stijfheid.

Reumatoïde artritis kenmerkt zich door chronische gewrichtsontstekingen. De aandoening kent een grillig verloop: soms is de ziekte actief en heeft iemand veel klachten, soms is er ook een rustige periode. Het is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Weefsel in de gewrichten wordt als lichaamsvreemd beschouwd en het afweersysteem probeert dit weefsel vernietigen. Kenmerken van reumatoïde artritis zijn: Pijn, zwelling, roodheid, stijfheid en vervorming van gewrichten.

Bij Jicht is de stofwisseling in het lichaam niet goed. Urinezuur wordt niet voldoende afgevoerd via de nieren. Dit urinezuur vormt dan kristallen (hele kleine korreltjes) die in het gewricht gaan zitten, dat daardoor gaat ontsteken. Meestal is slechts één gewricht aangedaan. Vaak is dat het gewricht van de grote teen, maar jicht kan ook in andere gewrichten voorkomen. Bij een jichtaanval  zien we: heftige pijn, zwelling, rode verkleuring en eventueel koorts.in aanvallen (van pijn). Meestal is slechts één gewricht aangedaan.

De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma, waarbij vooral de gewrichten van bekken en wervelkolom worden aangetast. De ontstekingen veroorzaken pijn, stijfheid en vermoeidheid en op lange duur eventueel tot verstijving van de wervelkolom.

Osteoporose is een aandoening van het bot zelf. De botten verliezen ‘botmassa’ (kalk en andere mineralen) en de structuur verandert (verlies van botbalkjes). Als gevolg hiervan worden de botten broos. Daar merkt je meestal niets van totdat je zomaar een bot breekt. Osteoporose zie je vooral bij ontstekingsreuma. Dit komt omdat vooral de ontstekingscellen de kwaliteit van de botten aantasten. Mensen met ontstekingsreuma krijgen vaak medicijnen voorgeschreven die de ontstekingen moeten remmen. Vaak zijn dit corticosteroïden, zoals bijvoorbeeld Prednison. Deze medicijnen bevorderen het ontstaan van zogenaamde secundaire osteoporose.

Homeopathie helpt

Gewrichtsklachten zijn goed te behandelen met klassieke homeopathie. Het passende homeopathische middel kan helpen de aanvallen te stoppen. Verder kan het ziekteproces, wat degeneratief is, worden vertraagd, gestopt en soms zelf worden omgekeerd. Pijn, stijfheid en krachtverlies kunnen verbeterd worden. Hierdoor kan het mogelijk zijn de reguliere medicatie te verminderen.

Uit onderzoek naar algemene werking van homeopathie blijkt 66,8% van de behandelde patiënten (455 patiënten / 1100 consulten) baat te hebben bij homeopathie. De 10 meest voorkomende klachten die homeopathisch behandeld werden zijn: eczeem, angststoornissen, depressie, osteoartritis, astma, rugpijn, chronisch hoesten, chronische vermoeidheid, hoofdpijn en hypertensie. Van de patiënten  die deze klachten hadden, verbeterde zelfs 77% dankzij homeopathie.