Vooral bij kinderen

De meest voorkomende vorm van oorontsteking is een middenoorontsteking (otitis media). Het oor is dan achter het trommelvlies ontstoken. We zien een  middenoorontsteking vooral voor bij kinderen onder de 5 jaar maar ook baby’s kunnen hier last van hebben.

Een middenoorontsteking ontstaat vaak bij een verkoudheid. Door zwelling van de slijmvliezen in de neus- en keelholte gaat de verbinding (buis van Eustacius) tussen deze holten en het middenoor dicht zitten. Het middenoor is dan afgesloten. Virussen en bacteriën in het middenoor kunnen zich  gaan vermenigvuldigen waardoor er een ontsteking ontstaat. Door de ontsteking ontstaat er een ophoping van vocht en/of pus, die drukt op het trommelvlies en (veel) pijn veroorzaakt. Ook kan er sprake zijn van koorts en/of doofheid. Wanneer er te veel druk op het trommelvlies komt, kan er spontaan een scheurtje ontstaan. Het ontstekingsvocht kan dan naar buiten komen (loopoor) en de pijn wordt minder. Het scheurtje herstelt vanzelf.

Ziek door oorpijn

Een (midden)oorontsteking bij kinderen geneest meestal vanzelf maar kinderen kunnen er wel echt ziek van zijn.
Behalve oorpijn is er vaak koorts. Het kind kan hangerig zijn en voortdurend op schoot willen zitten maar kan ook heel boos en onhandelbaar zijn. Het wil soms niet eten, drinkt slecht,  klaagt over buikpijn en kan moeilijk slapen. Je ziet soms dat het aangedane oor rood is en dat het kind naar het oor grijpt. Ook kunnen er klachten van doofheid zijn.

Bij chronische middenoorontsteking bestaat het gevaar dat er door het telkens perforeren van het trommelvlies, gehoorverlies ontstaat. Soms blijft er nog lange tijd slijmachtig vocht achter het trommelvlies aanwezig.

Homeopathie: een veilige keus voor uw kind

Bij een middenoorontsteking wordt nogal eens antibiotica voorgeschreven. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het niet altijd zinvol is om meteen antibiotica voor te schrijven. Veel oorontstekingen worden veroorzaakt door virussen en reageren daarom niet op antibiotica. Te veel gebruik van antibiotica kan bovendien tot resistentie leiden.

Homeopathie kan uw kind snel helpen om van de oorontsteking te genezen. Vaak is er binnen een dag al verbetering merkbaar. De behandeling is er bovendien op gericht om de weerstand van uw kind te verhogen, waardoor die vervelende oorontsteking minder vaak terugkomt. Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad het geval is.
Homeopathische middelen kennen bovendien geen schadelijke bijwerkingen.