Homeopathie werkt!

 

Placebo-effect?

Veel mensen beweren dat er (nog) geen bewijs is voor het effect van homeopathie. Talloze patiënten die onder behandeling zijn van een klassiek homeopaat ervaren echter wel degelijk dat hun klachten verdwijnen of verbeteren. “Dat is een placebo-effect” menen sommigen. Maar hoe verklaar je dan dat bijvoorbeeld baby’s en kleine kinderen heel goed reageren op een homeopathische behandeling. Die  weten echt niet of ze een regulier medicijn van de huisarts krijgen of een homeopathisch middel.

Ook dieren reageren goed op homeopathie en ook dan lijkt het succes toch moeilijk toe te schrijven aan het placebo-effect.

Anderen beweren dat het “goede gesprek” (het 1e consult duurt bij een chronische klacht ca. 1,5 uur) de oorzaak is van de verbetering. Natuurlijk vindt iedereen het prettig als hij/zij echt een luisterend oor vindt voor zijn klachten en dat kan inderdaad een placebo-effect hebben (net zo als een gesprek met een psycholoog). Maar als iemand na zo’n eerste consult een paar maanden later nog steeds minder klachten heeft,  kun je dat toch niet meer aan het “goede gesprek” toewijzen.

Verschil wetenschappelijk onderzoek: standaard versus maatwerk

Het grote verschil tussen homeopathie en de reguliere geneeskunde is dat patiënten in de reguliere geneeskunde een algemeen, standaard middel krijgen voor hun klacht, bijvoorbeeld maagpijn. Bij homeopathie krijgen mensen een speciaal bij hun persoon passend middel. Dus krijgen 5 mensen met maagpijn waarschijnlijk ieder een ander middel. Dat is logisch omdat die 5 mensen allemaal anders zijn.

Dit betekent dat onderzoek naar de werking van homeopathie ook gebaseerd moet zijn op dat uitgangspunt. Bij veel onderzoeken wordt 1 bepaald homeopathisch middel getest op de werking bij een bepaalde diagnose (bijv. middel X bij een maagzweer). De conclusie is dan veelal dat homeopathie niet of maar matig werkt. Deze uitslag is niet vreemd omdat men in het onderzoek juist het individuele aspect van patiënten niet meeneemt. Homeopathie kan maagzweren heel goed behandelen maar slechts een bepaald aantal mensen reageert goed op middel X, terwijl anderen middel Y of Z nodig hebben. Als je deze individualisatie wel meeneemt in onderzoek, worden de conclusies ineens heel anders, namelijk dat homeopathie wel degelijk werkt.

Inmiddels is er al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van homeopathische middelen. Onderstaand vindt u resultaten uit een aantal onderzoeken.

Algemeen onderzoek

Documentaire: Een interessante Duitse documentaire over homeopathie en wetenschappelijk onderzoek naar de werking ervan: Klik hier

Patient satisfaction and side effects in primary care: An observational study comparing homeopathy and conventional medicine. Florica Marian, Kerstin Joost, Krishan D Saini, Klaus von Ammon, André Thurneysen and André Busato. Gepubliceerd in ‘BMC Complementary and Alternative Medicine’ (18 september 2008).

In dit onderzoek, uitgevoerd in 2002-2003, gaven 3126 mensen hun oordeel over de behandeling die ze hadden gekregen. Een deel van de groep werd alleen regulier behandeld en het andere deel werd ook of uitsluitend met homeopathie behandeld. Uit de resultaten bleek dat klassieke homeopathie in de eerstelijns zorg even goed en vaak zelfs beter scoorde dan de reguliere geneeskunde. De algehele tevredenheid van patiënten over homeopathie was hoger dan over reguliere geneeskunde en homeopathisch behandelden hadden minder last van bijwerkingen (zie onderstaande tabel). Lees meer…………

Onderdeel HomeopathieReguliere geneeskunde
Compleet tevreden52,6% 43,4%
Mensen met bijwerkingen (algemeen) 7,3%16,1%
Mensen met ernstige bijwerkingen 1,9%7,3%
Positieve effecten buiten hoofdklacht 40,55%17,11%

 

Eczeem bij kinderen

Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) is een hardnekkige vorm van eczeem die vooral voorkomt bij kinderen. Uw kind kan hier veel last van hebben. Zijn huid is rood, schilfert en jeukt. Eén op de vijf kinderen, die naar een homeopathisch arts gaan, komt daar voor atopisch eczeem. In Nederland is het aantal kinderen met eczeem de afgelopen tien jaar flink gestegen. Onderzoekers van de Charité Universiteit van Berlijn hebben daarom onderzoek uitgevoerd bij de Duitse homeopathische artsen. Hoeveel baat hebben kinderen met eczeem bij de behandeling met homeopathie?

Homeopathie helpt kinderen met atopisch eczeem en dit herstel houdt stand, zo blijkt uit dit onderzoek. Het ging gemiddeld aanzienlijk beter met zowel de huid als de luchtwegen van de 225 behandelde kinderen. In de eerste drie maanden was het herstel het grootst. Dertig procent van de kinderen was na een periode van twee jaar nog steeds hersteld van eczeem. Bij een kwart van de kinderen verbeterde het eczeem voor meer dan de helft. Ook werden er na twee jaar minder geneesmiddelen met hormonen – zogenaamde corticosteroïden – gebruikt (Witt, Ludtke, et al., 2009 [7]).

Uit: vereniginghomeopathie.nl

 

Hoofdpijn

Observational prospective study of homeopathic treatment in patients attending the cephalalgia clinic of Athens General Hospital “G.Gennimatas”. G.Vithoulkas,S.Kivellos, J. Papatriantafyllou, K.Papilas, K.E.Karagerorgiou (september 2006).

Bij dit onderzoek werden migraine patiënten homeopathisch behandeld  en 1 jaar gevolgd door een neuroloog. De migraine klachten werden gemeten aan het begin, na 6 maanden en na 12 maanden. Na 6 maanden bleek er een duidelijke verbetering van de klachten en deze verbetering was ook na 12 maanden nog steeds aanwezig. Na 1 jaar was de ernst van de migraine afgenomen met 72% en de frequentie van de aanvallen met 81%. Ook was de gemoedstoestand van de patiënten na 1 jaar beduidend beter.

 

Oorontsteking 1

Homeopathic treatment of acute otitis media in children: a preliminary randomized placebo-controlled trial. Jacobs, J, Springer DA, Crothers D. Gepubliceerd in Pediatric Infectious Disease Journal (februari 2001)

Er werd onderzoek gedaan naar de behandeling van middenoorontsteking met homeopathie of met een placebo. Het bleek dat de kinderen die homeopathisch werden behandeld sneller een verbetering van hun klachten hadden.

Oorontsteking 2

Acute otitis media in children. Comparison between conventional and homeopathic therapy. Friese KH, Kruse S, Moeller H. Gepubliceerd in HNO (augustus 1996)

In dit onderzoek werd de homeopathische behandeling van middenoorontsteking vergeleken met reguliere behandeling. Het bleek dat  kinderen die met homeopathie werden behandeld veel korter pijn hadden en dat een veel kleiner percentage binnen 1 jaar opnieuw een oorontsteking kreeg.

OnderdeelHomeopathieReguliere geneeskunde
Duur van de pijn2 dagen3 dagen
Duur totale therapie4 dagen10 dagen
Terugval binnen 1 jaar29,3% 43,5%
Aantal nieuwe oorontstekingen binnen 1 jaar 3 of minder6 of minder